Olej lniany 10ml Nierafinowany Linum Usitatissimum

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 3,10 zł 3.10
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: lniany_10ml

Opis

Olej lniany

tłoczony na zimno, nierafinowany w buteleczce 10ml z pipetą

INCI: Linum Usitatissimum Seed Oil

Len udomowiony został w Mezopotamii prawdopodobnie w szóstym tysiącleciu p.n.e., czyli uprawiany jest przez człowieka już ponad osiem tysięcy lat. Siemię lniane, czyli nasiona lnu są cennym składnikiem zdrowej diety, używane jest w terapii różnych schorzeń. Z nasion lnu wytłaczany jest również olej. Olej lniany należy do najlepszych olejów schnących.

  • Olej lniany w ponad 90% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-9, które są składnikami absolutnie niezbędnymi dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Decydującą rolę odgrywa wysoka obecność kwasów omega-3, w szczególności kwasu alfa-linolenowego (ALA). Jest to tzw. witamina F, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania najróżniejszych układów i procesów organizmu.
  • W przypadku skóry witamina F jest niezbędna na przykład do regeneracji i właściwej elastyczności.
  • Stosowany jako dodatek do olejków do ciała, przeznaczony dla skóry tłustej, pękającej, skłonnej do zapaleń.
  • Olej lniany zastosowany na skórę normalizuje jej czynności, nadaje prawidłową elastyczność i odporność na niekorzystne czynniki zewnętrzne.
  • Poprawia zdolność ziarninowania i szybkiej regeneracji naskórka, działa również kojąco, nawilżająco i przeciwzapalnie.
  • Olej lniany może pomóc uspokoić skórę i złagodzić stan zapalny, zmniejszyć obrzęk i zaczerwienienie a także poprawić ogólny stan zdrowia skóry.
  • Przyczynia się do prawidłowego wzrostu włosów, na które działa rewitalizująco.  Olej lniany wcierać w skórę i we włosy, potem zmyć łagodnym szamponem. Stosuje się przy wypadaniu włosów, rozdwajaniu końcówek i łamliwość włosów, uszkodzeniu włosów zabiegami fryzjerskimi. Także przy łuszczycy we włosach, łupieżu suchym.
  • Podobnie jego odżywcze i lecznicze właściwości mogą być pomocne w przypadku problemów z paznokciami.
  • Czysty olej lniany nie poleca się do masażu, gdyż w wyższych stężeniach powoduje wysuszanie skóry. Zaleca się go mieszać z innym olejem roślinnym (np. jojoba).

Koncentracja w produkcie kosmetycznym

Do 70 %, zalecamy zmieszać olej z innymi olejami.

Przechowywanie Po otwarciu zalecamy przechowywanie oleju w lodówce.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl