regulamin sklepu internetowego

Olej z Rokitnika 50ml Rokitnikowy Nierafinowany

Olejki Eteryczne
25.66
PLN
Olej z Rokitnika 50ml Rokitnikowy Nierafinowany
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
24 godziny
Cena: 25,66 zł
Cena netto: 20,86 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 0)
Kod produktu:

rokitnik_50ml

Producent:
-

Olej z Rokitnika 50ml w buteleczce z pompką

Owoce rokitnika zaliczane są do najbardziej odżywczych i bogatych w witaminy, minerały i polifenole oraz jako nieliczne w świecie roślin zawierają w miąższu od 8 do 12% oleju.

Owoce odmiany rokitnika zwyczajnego są cenione zarówno w kuchni, medycynie, jak i w kosmetyce.

Najważniejszym produktem otrzymywanym z rokitnika jest olej rokitnikowy.

Należy zwrócić uwagę, że olej z rokitnika może być pozyskiwany tradycyjnie z drobnych nasion lub z pulpy owocowej, także bogatej w tłuszcze. Oba rodzaje olejów, z nasion lub owoców, znacznie różnią się miedzy sobą zarówno wyglądem, jak i właściwościami.

Najcenniejszym pod względem efektywności działania na skórę i jednocześnie najdroższym jest oferowany przez nas  olej otrzymywany z czystej pulpy owocowej.

  • Olej z owoców rokitnika posiada charakterystyczny pomarańczowo-czerwony, mocny kolor oraz typowy owocowy zapach.
  • Ze względu na mocną barwę, olej z owoców rokitnika zaleca się stosować na skórę w rozcieńczeniu do 5%.
  • Intensywna, czerwona barwa oleju, wynika z wysokiej zawartości witaminy A w postaci karotenoidów (beta-karotenu w ilości od 40 do 100mg% oraz likopenu, kryptoksantyny i zeaksantyny w ilości 180-250 mg%). Z około 600 opisanych w piśmiennictwie barwników karotenoidowych 39 zostało zidentyfikowanych w owocach rokitnika
  • Karotenoidy odpowiadają za własności regeneracyjne, przeciwzmarszczkowe oraz antyoksydacyjne oleju, a także poprawiają koloryt skóry i chronią przed promieniowaniem słonecznym.
  • Olej otrzymany z dojrzałych owoców rokitnika zawiera od 101,4 do 128,3 mg/100 g tokoferoli. 62,5-67,9% ogólnej sumy tokoferoli stanowi α-tokoferol, a 32,1-37,5% δ-tokoferol
  • Rokitnik charakteryzuje się większą ilością witaminy E, niż kiełki pszenicy, a także zawiera trzy razy więcej prowitaminy A, niż marchew.
  • Stanowi również bogatsze, niż żeń-szeń, źródło dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), będącej ważnym enzymem, który pomaga zapobiegać szkodliwemu działaniu wolnych rodników.

KWASY TŁUSZCZOWE

  • Wśród grupy olejów roślinnych, olej z owoców rokitnika charakteryzuje się unikalnym składem kwasów tłuszczowych. Wiele swoich właściwości zdrowotnych zawdzięcza również kwasom tłuszczowym omega-3, 6, 9 i 7.
  • Wśród kwasów tłuszczowych dominują kwas palmitynowy i palmitooleinowy, których udział w ogólnej ilości kształtuje się na poziomie odpowiednio 32-39 i 36-41%. Około 10-20% pozostałych kwasów tłuszczowych stanowią kwasy: oleinowy i linolowy

ZASTOSOWANIE

  • Zastosowanie oleju z owoców rokitnika w leczeniu oparzeń, odmrożeń, odleżyn, trudno gojących się ran, ran nekrotycznych, egzem, wyprysków, zmian alergicznych i stanów zapalnych skóry, zmian chorobowych i podrażnień skóry spowodowanych promieniowaniem słonecznym lub radioaktywnym (np. po naświetlaniach stosowanych w terapii chorób nowotworowych) - posiada duże tradycje w medycynie naturalnej (fitoterapii) i zostało udokumentowane wieloma publikacjami naukowymi.
  • Olej z rokitnika był np. wykorzystywany z dobrymi efektami do leczenia oparzeń popromiennych po wybuchu w Czarnobylu.
  • Badania potwierdzają, że olej z owoców rokitnika zastosowany odpowiednio wcześnie, wyraźnie przyśpiesza gojenie ran, formowanie się nowego, zdrowego naskórka oraz zmniejsza blizny.
  • W kosmetyce olej z owoców rokitnika stosuje się w pielęgnacji cery zniszczonej, przesuszonej, łuszczącej się, ze zmarszczkami, wymagającej regeneracji, podrażnionej np. opalaniem, jak również cery naczynkowej i z trądzikiem różowatym. Jest on zaliczany do składników przeciwzmarszczkowych, chętnie stosowanych w produktach dla cer dojrzałych.
  • Kolejną istotną cechą oleju z owoców rokitnika wynikającą z wysokiej zawartości karotenoidów, witaminy E oraz polifenoli, jest jego zdolność częściowej absorbcji promieniowania słonecznego z zakresu UVB oraz wysoka aktywność antyoksydacyjna zwalczająca wolne rodniki, co zalicza go do naturalnych filtrów przeciwsłonecznych. Olej z rokitnika jest więc odpowiednim dodatkiem do kosmetyków wzmacniających naturalną ochronę anty-UV.
  • Dodatkowo olej z rokitnika dzięki intensywnej barwie, dodaje cerze zdrowego kolorytu i może być wykorzystywany do przyciemnienia skóry i nadania jej złocistego odcienia.
  • Olej z owoców rokitnika wykorzystywany jest również w produktach do pielęgnacji włosów. Zapobiega wypadaniu, działa przeciwłupieżowo oraz poprawia stan samych włosów dodając im połysku.

Właściwości naturalnego oleju z owoców rokitnika:

  • Olej o unikalnym składzie kwasów tłuszczowych (wysoka zawartość kwasu Omega-7), dobrze wchłaniający się w skórę, bez poczucia tłustości. Zastosowany jako dodatek, zmniejsza poczucie tłustości mieszanek olejowych.
  • Ze względu na intensywne zabarwienie, nie jest polecany do stosowania bezpośrednio na skórę, bez rozcieńczenia.
  • Wykazuje intensywne działanie gojące, polecany jako dodatek w preparatach gojących drobne uszkodzenia skóry, poparzenia posłoneczne, blizny pourazowe i potrądzikowe, rozstępy, egzemy, stany zapalne i alergiczne skóry.
  • Polecany w pielęgnacji cery dojrzałej, ze zmarszczkami, wymagającej regeneracji.
  • Poprawia koloryt cery, nadaje skórze złocisty odcień.
  • Wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz absorbujące promieniowanie UV, chroniąc przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników i słońca.
  • Odpowiedni również w pielęgnacji włosów i skóry głowy, wzmacnia i dodaje włosom połysku

Opinie o produkcie (0)

* - Pole wymagane

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Statystyki

Produkty:
748
Kategorie:
43
Nowości:
10
Promocje:
0

Waluty

Wersje językowe

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper.pl